Politierechterzitting βš–οΈπŸ‘¨πŸ½β€βš–οΈ

 in Geen categorie

Laatst heb ik een politierechterzitting bijgewoond bij de Rechtbank Groningen. Tijdens een politierechterzitting zie je allerlei soorten strafbare feiten voorbij komen: van mishandeling, verboden drugsbezit en diefstal tot zelfs stalking! De politierechter doet na de inhoudelijke behandeling van een strafzaak vrijwel direct mondeling uitspraak. Mocht je een keer een rechtbank willen bezoeken, dan raad ik je daarom zeker aan om naar de politierechter te gaan!

Wat doet een politierechter?

Een politierechter is een strafrechter die in zijn ééntje rechtspreekt. De verdachte is niet verplicht om een advocaat mee te nemen naar een politierechterzaak. In artikel 368 van het Wetboek van Strafvordering (Sv) staat welke strafzaken de politierechter mag behandelen.

Artikel 368 Sv

Het rechtsgeding wordt voor de politierechter vervolgd indien naar het aanvankelijke oordeel van het openbaar ministerie de zaak van eenvoudige aard is, in het bijzonder ook ten aanzien van het bewijs en de toepassing van de wet, terwijl de te requireren gevangenisstraf niet meer dan een jaar mag bedragen.

Ten eerste mag de politierechter alleen strafzaken behandelen die ‘van eenvoudige aard’ zijn. Denk hierbij aan diefstal of vernieling: zaken waarbij het bewijs sluitend is. Ten tweede geldt dat ‘de te requireren gevangenisstraf niet meer dan een jaar mag bedragen’. Requireren is een ander woord voor de strafeis van de officier van justitie.Β De officier van justitie, die de verdachte namens het Openbaar Ministerie vervolgt voor een strafbaar feit, mag dus niet meer dan één jaar gevangenisstraf eisen. Vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van één jaar te weinig, dan moet hij de strafzaak voorleggen aan de meervoudige strafkamer.

Welke strafrechters kennen we verder?

  • De meervoudige strafkamer. Hier worden de ‘zware’ strafzaken behandeld. Denk hierbij aan moord of ernstige zedendelicten.
  • De kantonrechter. De kantonrechter behandelt – net als de politierechter – eenvoudige strafzaken. Het verschil tussen deze twee is echter dat de politierechter misdrijven behandelt (diefstal, vernieling) en de kantonrechter overtredingen (door rood licht rijden, wildplassen).
  • De kinderrechter. Minderjarigen die door de officier van justitie worden vervolgd, moeten voor de kinderrechter verschijnen.
  • De economische politierechter. De economische politierechter behandelt economische vergrijpen, zoals het overtreden van de Winkeltijdenwet door winkeliers.
  • De militaire strafkamer. Militairen of oud-militairen die een strafbaar feit hebben gepleegd worden vervolgd bij de militaire strafkamer.

Wil je weten hoe het er Γ©cht aan toegaat tijdens een politierechterzitting? Kijk dan deel I van de politierechterzitting hieronder!

Recent Posts

reactie plaatsen

Start typing and press Enter to search