Summercourt Den Bosch: OM-dag en ZSM

 in Geen categorie

De SummerCourt is een initiatief van de rechtspraak om talentvolle rechtenstudenten een week lang te ”trainen” in het werken bij de rechtspraak. Zo doen de studenten o.a. een schaduwcourt, waarin ze zich omtoveren tot rechter of advocaat. Ook zijn de studenten voor één dag officier van justitie. Als rechtspraak reporter deed ik verslag van deze ”OM-dag” in Den Bosch. Het was super interessant!

————————————————————————————————————————

Casus

Geneeskundestudent Maarten gooit na een akkefietje tijdens het uitgaan bier over medestudent Bart. Althans, dat is de bedoeling, want het natte glas valt uit zijn hand en Barts’ gezicht zit onder de glassplinters. Maarten wil absoluut niet veroordeeld worden, want hij is bang dat hij straks geen VOG krijgt en dus niet aan het werk kan als arts. Moet Maarten gestraft worden en zo ja, welke straf is passend?

 

“Over deze vraag moesten de studenten van SummerCourt 2018 even nadenken. De 9 net- of bijna afgestudeerden liepen op woensdag 4 juli een dag mee met het Openbaar Ministerie (OM) in het Paleis van Justitie in Den Bosch. Tijdens een lunch kregen de studenten uitleg over het requisitoir van officieren Frans en Louis. Daarna gingen de studenten aan de slag met het voorbereiden van de casus. Dit was belangrijk werk, want daarna moesten de studenten hun requisitoir in de zittingszaal voordragen aan een rechter en een officier van justitie.

Na 3 uur concludeerde de rechter dat de studenten een heel hoog niveau hebben!

‘s Avonds verplaatste het programma zich naar Eindhoven. Hier kregen de studenten een rondleiding bij de ZSM-afdeling van het OM. Dit was heel interessant! Alle zaken die behandeld werden stonden op een grote monitor. Bij iedere zaak stond welk strafbaar feit het betreft, hoeveel tijd er nog is, en bij welke stap iedere ketenpartner is in het proces. Daarna gingen ze met 4 ketenpartners, namelijk het OM, de politie, de reclassering en slachtofferhulp bespreken welke rol zij hebben in het ZSM-proces. Op het moment dat ze er waren was het relatief rustig, er speelden ‘maar’ 15 zaken.

Foto (v.l.n.r.): Manouk, Xandra  en Roselijn.

Nadat we op de afdeling hadden rondgekeken gingen ze naar het cellencomplex. Omdat het alleen maar meisjes waren letten de agenten wat meer op. Bijzonder was dat er net een verdachte was aangehouden met een halve kilo heroïne en spuiten, die nog bij de agenten op tafel lagen. Niemand had dat ooit meegemaakt. Al met al was het een ontzettend leerzame, leuke en goed georganiseerde dag! SummerCourt-student Xandra zegt het volgende erover: ‘Leuk dat je in een uur een requisitoir moest schrijven, dit is realistisch met het echte werk! ZSM was heel indrukwekkend, super leuke dag!’

Studenten Manouk en Roselijn sluiten daarbij aan: ”Vandaag hebben we veel geleerd van de officieren door het houden van onze eigen requisitoir. Aansluitend hebben we de ZSM praktijk mogen ervaren, waarbij de vondst van een halve kilo heroïne de kers op de taart was!”

Recommended Posts

reactie plaatsen

Start typing and press Enter to search