Koffer kwijt, wat nu?!!

 in Geen categorie

🚨 KOFFER KWIJT, WAT NU?! 🚨

Het is overkomt ruim 100.000 vliegtuigpassagiers per jaar: na een halfuur wachten bij de bagageband kom je tot de conclusie dat jouw koffer er echt niet bij zit. Je bagage is kwijt, wat moet je nu doen?!

📑 Stap 1: Houdt alle gegevens bij de hand. Dus je bagagecode, je vluchtnummer, en je persoonlijke gegevens natuurlijk. Als je kosten maakt die je anders niet gemaakt zou hebben, bewaar dan alle bonnetjes.

👩‍✈️ Stap 2: Vul een PIR-formulier in. Met dit formulier dien je een officiële klacht tegen de luchtvaartmaatschappij in. Dit formulier heb je later nodig als je een schadevergoeding wil eisen. Je kan dit invullen bij het lost luggage-desk dat ieder vliegveld heeft.

💼 Stap 3: Probeer je bagage terug te krijgen. Het lost luggage-desk zal haar best doen om uit te zoeken of de koffer op het vliegveld is. Is dat niet het geval, dan zal de luchtvaartmaatschappij opzoek moeten naar de koffer. Laat dus altijd je contactgegevens achter!

💰 Stap 4: Zoek uit of je een schadevergoeding kan eisen. Er zijn twee soorten schade waarvoor je een vergoeding kan vragen:
1. Een vergoeding voor de kosten die je niet gemaakt zou hebben als je je koffer had (bijvoorbeeld tandpasta, kleding, shampoo). Deze kosten krijg je vrijwel altijd vergoed, ongeacht hoelang je koffer kwijt is. De kosten moeten wel redelijk zijn.
2. Een schadevergoeding per kilo bagage. Deze bedragen kunnen stukken hoger zijn, maar zijn onafhankelijk van de waarde van je bagage. Er zijn ook strikte voorwaarden aan verbonden: zo moet je koffer langer dan drie weken vermist zijn, moet het gaan om een internationale vlucht en moeten de landen waartussen je reist zijn aangesloten bij het Verdrag van Montréal. De kans dat je aanspraak kan maken op deze vorm van schadevergoeding is dus niet zo groot

📮 Stap 5: Vraag een schadevergoeding aan. Er zijn grofweg drie instanties waar je een schadevergoeding aan kan vragen: bij de luchtvaartmaatschappij, je reisverzekering, of als je een pakketreis hebt geboekt bij de reisorganisatie. Het verschilt per geval welke is naties het meeste vergoedt (maar meestal is het de reisverzekeraar). Dit moet je dus even uitzoeken.

Ben jij zo’n pechvogel en moet je je tanden de komende dagen met Spaanse tandpasta poetsen? Maak er dan vooral een heerlijke vakantie van! De rest wordt voor je geregeld (:

Recommended Posts

reactie plaatsen

Start typing and press Enter to search