De directie stelt zich niet aansprakelijk?!

Een tijdje geleden ging ik eten afhalen bij de plaatselijke chinees. Toen ik binnenkwam, zag ik opeens dit bordje hangen:

Als beginnend jurist moest ik gniffelen. Ontloopt de chinees met dit bordje zijn schadeaansprakelijkheid als mijn jas gestolen wordt uit de garderobe? Nee, in principe niet! Deze bordjes – die je vaak ziet hangen bij garderobes – hebben vrijwel geen enkele juridische betekenis. Waarom niet?

Wie stelt wie aansprakelijk?

Om te beginnen staat er: “De directie stelt zich niet aansprakelijk”. Taalkundig gezien klopt dat niet. De directie hoeft zichzelf niet aansprakelijk te stellen. Integendeel: als ik schade lijd, dan stel ík de chinees wel aansprakelijk! Betalen zullen ze! 💸

Bewaringsovereenkomst

Ten tweede sluit je, zonder dat je het misschien doorhebt, een overeenkomst met de garderobehouder zodra je je jas ophangt. Deze overeenkomst wordt een bewaarnemingsovereenkomst genoemd. In een overeenkomst mag je normaal gesproken tot op zekere hoogte schadeaansprakelijkheid uitsluiten of beperken in de algemene voorwaarden. Dat is ook de functie van dit bordje. Het bordje dient dus als een algemene voorwaarde bij de bewaarnemingsovereenkomst: “als jij je jas hier ophangt, dan zijn wij niet aansprakelijk voor eventuele schade!” Maar mag dat zomaar?

Nee! Aangezien je een bewaarnemingsovereenkomst hebt gesloten, mag je ervan uitgaan dat de garderobehouder als goed bewaarnemer voor jouw jas zorgt. Doet hij dat niet, dan handelt hij niet als goed bewaarnemer en is hij in beginsel aansprakelijk voor de geleden schade. Hij kan zich dan niet beroepen op het bordje. Waarom niet? Algemene voorwaarden die onredelijk bezwarend zijn, zijn volgens de wet niet toegestaan:

Artikel 6:233 BW

Een beding in algemene voorwaarden is vernietigbaar

a. indien het, gelet op de aard en de overige inhoud van de overeenkomst, de wijze waarop de voorwaarden zijn tot stand gekomen, de wederzijds kenbare belangen van partijen en de overige omstandigheden van het geval, onredelijk bezwarend is voor de wederpartij;

Artikel 6:237 BW

Bij een overeenkomst tussen een gebruiker en een wederpartij, natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, wordt vermoed onredelijk bezwarend te zijn een in de algemene voorwaarden voorkomend beding

(…)

f. dat de gebruiker of een derde geheel of ten dele bevrijdt van een wettelijke verplichting tot schadevergoeding;

Het uitsluiten van volledige schadeaansprakelijkheid wordt dus beschouwd als een onredelijk bezwarende algemene voorwaarde, zelfs als de garderobe onbetaald is.

Is jouw jas gestolen uit een garderobe? Laat je dan niet afschrikken door dit bordje!