Een stip? Een pijl? Of toch een rood kruis?

 in Geen categorie

Ten eerste: dit eerste Rechtspraak Reporterblog is een feit en wat leuk dat jij dit leest! Ten tweede: het is de bedoeling om over het recht te bloggen, maar aangezien we morgen iets heeeeeel erg leuks gaan doen, toch een iets ander onderwerp:

Voor inside information ben je hier goed, want morgen ga ik samen met vier collega’s op een stembureau zitten. Daar moeten wij het identiteitsbewijs en de stempas van iedere potentiële stemmer controleren. Aangezien er heel wat regeltjes zijn op een stembureau, moesten wij een training doen en een paar leuke feitjes wilde ik jullie niet onthouden:

– Van 07.30 tot 21.00 kun je stemmen. Vanaf 07.00 richten de stembureauleden het stemlokaal in. Vanaf 21.00 tot ongeveer middernacht worden de stemmen geteld.

– Het inrichten van het stemlokaal moet op een bepaalde manier gebeuren. Hoe dit moet, is vastgelegd in de Kieswet. Zo moeten stemmers bij binnenkomst de stembureauleden en de stemhokjes kunnen zien. Op deze manier kunnen ze controleren of wij ons werk goed doen. De stembureauleden moeten kunnen zien wie er binnenkomt en wie er in de stemhokjes staat. Ook moet de stembus moet binnen handbereik van de stembureauleden staan. Zo kunnen wij zien of mensen deze net zoveel stembiljetten in de bus doen als ze gekregen hebben.

– Er moeten minstens drie stembureauleden aanwezig zijn. Moet er één weg en zijn er dan maar twee? Dan mag er óf niet gestemd worden, of een willekeurige bezoeker moet zolang de plaats van het derde stembureaulid innemen.

– Het stemlokaal is politiek neutraal terrein. Daarom mag je geen verkiezingsposters ophangen in een stemlokaal. Ook mogen wij stembureauleden geen blauwe of rode stropdas of een andere accessoire dragen waaruit een politieke voorkeur kan blijken.

– Een stem is alleen geldig als er met een rood potlood in een vakje is gekleurd. Je mag dus ook een klein stipje zetten of een kruisje, zolang het maar rood is. Je mag zelfs je eigen potlood meenemen. Met een rode pen tekenen mag dan weer niet en je mag bijvoorbeeld ook je keuze niet aangeven door een pijl buiten het vakje te zetten.
Overigens mag je wel alles op het biljet schrijven, zolang er maar een vakje rood is gemaakt. Een stembiljet waar in grote koeienletters ”ONZIN!!!!!!!” opstaat is gewoon geldig.

– Mensen moeten alleen het stemhokje in. Dus ook mensen die moeite hebben met lezen of schrijven of een verstandelijke beperking mogen niet geholpen worden. Alleen mensen met een lichamelijke beperking mogen iemand meenemen. Dit lijkt oneerlijk, maar het is zo, omdat mensen die niet kunnen lezen of schrijven gemakkelijker kunnen worden beïnvloed.

– Na 21.00 worden de stemmen geteld. Dit wordt gedaan door de stembureauleden en vaak ook door extra tellers. Er zijn regels over hoe geteld moet worden. Eerst worden de stembiljetten gesorteerd per partij en daarna per kandidaat. Bij deze twee stappen moet het biljet door minstens twee mensen bekeken worden. Als dat is gebeurd, worden de stembiljetten geteld. Het tellen mag wel door één iemand gedaan worden.

Wist je dat jij ook bij het tellen van de stemmen mag zijn? Het tellen van de stemmen is openbaar. Zo kun jij controleren of wij niet geen extra biljetten inkleuren.

Wil je weten of dit ook in de praktijk werkt? Ga dan morgen stemmen! Mag je nog niet stemmen? Jammer, onthou dit dan extra goed. Zelf ga ik morgen in ieder geval stemmen. Op mijn eigen stembureau (:

Recent Posts

reactie plaatsen

Start typing and press Enter to search