Dure studie? Het kan ook anders!

 in Geen categorie

Dure studie? Het kan ook anders!
Jij betaalt vast meer dat het wettelijk collegegeld voor je studie. Denk alleen al aan de boeken, readers, rekenmachines en kosten voor excursies die bovenop die oh zo jammere €2000,- komen. Herkenbaar? Er is goed nieuws! In 2014 is er een wet gekomen die opleidingen verbiedt om studenten meer dan het collegegeld te laten betalen.

De crux zit hem hier: opleidingen mogen geld vragen voor bijvoorbeeld een studiereis, maar alleen zolang ze een gratis alternatief aanbieden. Een lerarenopleiding maatschappijleer mag studenten bijvoorbeeld tegen kostprijs meenemen naar Rome, maar moet dan wel een redelijk vervangend programma voor de thuisblijvers bieden. De reizende maatschappijleerdocenten in spé mogen in geen enkel geval betere leraren worden dan de thuisblijvers.

Als een opleiding geen gratis en redelijk alternatief aan kan bieden, dan zijn studenten niet verplicht om te betalen. Maar er is wel een uitzondering: als iets onmisbaar is voor het succesvol afronden van een studie, mag de opleiding wél extra geld vragen. Daarom mogen opleidingen studenten wel laten betalen voor boeken en readers. En stel nou dat niet de maatschappijleerdocenten, maar geschiedenisdocenten in spé naar Rome zouden gaan, dan was de situatie anders.

Denk jij nu dat je teveel en onnodige kosten hebt gemaakt voor je opleiding? Vraag het na! Uit onderzoek is gebleken dat bijna alle hogescholen en universiteiten zich hieraan schuldig maken. Grote kans dus dat het jouw ook is overkomen. Door het te blijven zeggen wordt de kans steeds groter dat we in het vervolg meer geld overhouden voor onze kamerhuur (:

Recent Posts

reactie plaatsen

Start typing and press Enter to search