Zwart werken

 in Geen categorie

⛔️Zwart werken. Wat is dat nou eigenlijk en wat zijn de risico’s eraan?⛔️

Wie heeft het nog nooit gedaan, een klein klusje voor een kennis die jou hier dan contant voor betaalt?
In Nederland zijn er veel mensen die in het zwart wat ‘bijklussen’ naast hun werk om een extra centje te verdienen maar mag dit eigenlijk wel?💰🤔

Zwart werken gebeurt overal om ons heeft, zowel zakelijk als particulier. Als jij iemand helpt met verhuizen en diegene geeft jou hier 5 euro voor en je geeft dit niet op aan de belasting dienst wordt dit al gezien als zwart werken. Je zou dus kunnen stellen dat zwart werken heel ver gaat. Dit geldt trouwens niet alleen voor geld, als jij voor je diensten een gift krijgt zoals een broodje, pakje shag of iets anders wordt dit ook gezien als zwart werken.

Particulier gebeurt zwartwerken vaak in de vorm van bijvoorbeeld een oppas voor de kinderen, een automonteur die in zijn vrije tijd in zijn eigen garage naar jouw auto kijkt, een tuinman of een simpele klusjesman. Zakelijke gebeurt zwartwerken vaak in de horeca en in winkels. Bedrijven houden er dus een dubbele agenda op na, eentje voor de belasting zonder de zwart werkers vermeld en eentje met de werkelijke werktijden van het personeel.

Zwart werken heeft nadelen voor jou als persoon. Wanneer je als zwartwerker gepakt wordt zal je alsnog loonbelasting moeten betalen met erbovenop een verzuim of een vergrijpboete. Die boete kan oplopen tot 300% van de te betalen loonbelasting of een boete van 4500 euro. Daarnaast ben je ook niet verzekerd als je zwart werkt, als er een ongeval gebeurt moet je alles uit eigen zak betalen.

Ook voor de werkgever van de zwartwerker zijn er nadelen. Ook die kan een hoge boete krijgen oplopend tot 4500 euro. De voordelen voor een werkgever zijn dat hij voor een ‘wit’ betaald iemand, rond de 20euro neer moet tellen terwijl iemand die zwart werkt vaak tevreden is tussen de 8 en 15 euro. Ook hoeft hij geen rekening te houden met verzekeringen.

💡
Om het even samen te vatten: zwart werken is wettelijk verboden, doe je het toch dan riskeer je het volgende:
– Een geldboete voor het niet afdragen van belastinggeld💸
– Je bent niet verzekert bij ongevallen
– Je draagt geen sociale premies af dus bouwt ook geen pensioen af
– Als je ziek bent, heb je geen inkomen🤒
– Je hebt geen recht op een uitkering
– Je werkgever heeft geen opzegtermijn en je kunt dus van de één op de andere dag zonder werk zitten🤷🏽‍♀️
– Zwart werk kun je niet vermelden op je CV
– Je bouwt geen vakantie geld op

Recent Posts

reactie plaatsen

Start typing and press Enter to search